Tax

Taxen avlades fram från långbenta tyska stövare. När jägarna behövde en mindre, långsamtdrivande ras som lämpade sig väl för grythundsjakt avlades taxen fram. Svenska taxklubben bildades 1901, i takt med att rådjursstammen växte i Sverige under 1940talet blev taxen en populär jaktkamrat. Med åren avtog intresset för grythundsjakt i landet men rasen visade sig även vara en bra familjehund och har fortsatt vara en stor jakthundsras i Sverige.

I dag är taxen en av de mest spridda raserna med sina nio varianter och fyller upp en egen grupp enligt FCI. Taxen finns i tre storlekar, normal, dvärg och kanin. Rasen har även tre olika hårlag, korthår, strävhår och långhår. Normalstora taxar har ett bröstomfång på 35-47 cm beroende på kön. Dvärgens bröstomfång 30-37 cm och kanintaxens ligger mellan 25-32cm. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, röd eller viltfärgat. Sedan 2019 är även merle en godkänd färg. Pälsen på den korthåriga taxen är kort, tät och slätt åtsittande med en glänsande lyster. Strävhårstaxen behöver trimmas då pälsen består av två lager. Långhårstaxen behöver borstas och kammas kontinuerligt.

Taxen är en förhållandevis frisk hundras och blir ofta väldigt gammal. Diskbråck förekommer dock lite oftare hos taxar än hos andra raser vilket raskklubben arbetar aktivt med för att kunna erbjuda fysiskt friska och sunda hundar med en god mentalitet. Tidigare har även ögonsjukdomen PRA förekommit men det har minskat genom ett noggrant avelsprogram från klubben. Taxen har ett vänligt och jämt temperament och skall varken vara nervös eller aggressiv. Istället är rasen envis, energisk och har en utmärkt näsa som hunden gärna använder. Bland de långhåriga taxarna och de två minsta storlekarna är jaktegenskaperna inte lika utpräglade.