Arkiv

Valparna växer

Claras valpar har hunnit bli fyra veckor gamla och växer så det knakar. Än så länge är ögonen blå och små men sylvassa tänder har visat sig. Valparna diar fortfarande Clara men får även förstärkning i form av nötfärs och A-fil och valpfoder. 

Detta är den fjärde kullen för Strömbergets kennel och vi döper dem därför efter bokstaven D. Låt oss presentera: Douglas, Dante, Dacke, Dorothea, Dorabella, Diana, Donna och Decibell

Nya små liv i Strömbergets Kennel

Den 9 februari födde Strömbergets Clara sin första kull med valpar. De små liven brås på pappa, Spribills Tobbe och blev bruna allihop. Både valpar och mamma Clara mår bra.

Paola och Thomas kommer inom kort att kontakta de valpintressenter som lämnat intresse, i syfte att meddela var dessa valpar ska få växa upp. 


I väntans tider

2024-02-09

Clara växer så det knakar. Hon är pigg och glad som vanligt även om hon rör sig lite klumpigare upp i soffan eller sängen. Nu är det inte långt kvar tills flocken utökas med små liv.


Våra hundar är våra familjemedlemmar och valparna föds och växer upp i köket. Här har vi förberett valplådan, första hagen och stängt av köket från vardagsrummet så att valparna kan röra sig fritt i köket när de är tillräckligt stora.

Att låta valparna växa upp i en central del av huset innebär dels att vi kan hålla koll på dem men även att de miljötränas och socialiseras från första dagen. Köksredskap och disk låter och familjen rör sig. Efter några veckor, när ögonen öppnat sig och valparna är lite äldre får de besök av våra vänner och familj och så småningom valpköpare.

Valpar väntas

2024-01-19

Efter ett ultraljud kan vi nu bekräfta att Strömbergets Clara är dräktig och vi hoppas på valpar i februari månad. Detta efter en parning med Spribills Tobbe. Vi hoppas såklart på ett gäng friska och glada små krabater!

Är du intresserad av att få köpa en valp från oss? Skriv några rader om dig själv och vad du har att erbjuda en valp så återkommer vi, info@strombergetskennel.se

Strömbergets Clara

SE29153/ 2021

Clara kommer från familjens egen uppfödning och är en av 7 syskon. Clara var ensam med färgen röd, de övriga syskonen var bruna, skimmel och skäck. 

Clara är ett stycke energi i skogen och jagar vildsvin, dovhjort och rådjur. Efter jakten vill hon helst ligga nära i soffan och är glad i både vänner och familj.

2021-08-29 Utställning SWK Hederspris    
2023-09-30 NBKL     SWK Godkänd

ED ua
HD A

Spribills Tobbe

               SE50618/ 2020  

Spribills Tobbe, eller Morris som han kallas tycker om att jaga och det har fällts älg, dovhjort, rådjur och vildsvin för honom. Morris har tyska linjer vilket gör att parningen med vår Clara resulterar i 0% inavelsgrad. 

Morris levererar bra i skogen och är i övrigt en mycket trevlig hund som även han gärna myser i soffan efter jakten. 

2021-09-25 UKL SWK Godkänd

NKL       Tysland Godkänd               Extriörbedömning Excellent

ED ua
HD B

Parning

2023-12-19
I samråd med Wachtelhundsklubbens avelsråd har vi haft möjlighet att para Strömbergets Clara och Spribills Tobbe. Vi hoppas mycket på denna parning som en del i vårt arbete för att bredda avelsbasen och få fram friska, trevliga jakthundar.

Mer information om Clara och Tobbe kommer längre fram.


Hösten springer förbi

2023-11-12

Strömbergets Kennel startade hösten med NKL i Sparlösa. Det var en väldigt rolig dag med vänner och familj, fint väder och våra duktiga tjejer Caisa och Clara levererade fint! Vi tackar domaren Torbjörn Wahlquist och markägare för att vi fick tillåtelse att använda markerna. Är ni intresserade av att läsa mer om jaktprovets upplägg kan ni klicka in på wachtelhundsklubbens hemsida

Vi är tacksamma för att så många av våra vänner kom och trampade hare med oss under dagen. Klicka på bilderna för att se glimtar av dagen!

Ally har varit på utställning

Vår vorstehtik, Jägarglädjens Ally har  provat utställningsringen vid två tillfällen i slutet av sommaren. På svenska vorstehklubbens utställning i Vårgårda, helgen efter ställdes hon ut på Svenska kennelklubbens årliga sommarutställning på Backamo.  Fina dagar med både vänner och valp köpare då vi även träffade Malin och Strömbergets Calle!


Ally fick ett very good och ett excellent, ska bli spännande att se hur hon utvecklas!Våra hundar ger otroligt mycket kärlek och glädje genom åren och är våra familjemedelemmar. Det gör det extra svårt när vi behöver ta det beslutet och låta dem somna in. Trots att Svea var minst i flocken var det hon som bestämde.  Hon älskade att vandra Bohusleden och tälta med Tove och att gräva i alla rabatter när hon inte jagade i skogen. Hon är saknad. 

Nybadad Clara
Ally efter viltspår

Sommar

2023-08-6

Under sommaren har vi tränat hundarnas kondition i sjön och övat viltspår.  Ally har klarat ett anlagsspår och framöver väntar öppenklass  med förhoppningar om att hon blir en bra eftersökshund. Vidare har vi skyddsjagat både gris och fågel under sommaren för att hjälpa vänner att behålla sina olika grödor. Det är trevligt när vi kan hjälpas åt.


Vi vill även passa på att påminna om att skogen föryngras och just nu rör sig många rådjursgetter med kid längst med vägarna. Våra kontakter inom nationella viltolycksrådet ber oss därför påminna om att köra försiktigt och vara uppmärksamma när ni är ute och kör i skymning och gryning. 


Caisa i ett hav av vitsippor
Paola och Ally på spårkurs
Clara är nöjd och glad efter en tur i vilthägnet

En aktiv vår

2023-05-10
I takt med naturens uppvaknande startar flertalet olika aktiviteter under våren. Förutom härliga ljusa kvällspromenader kommer här ett axplock av hur vi aktiverar våra hundar efter jaktsäsongen.

Mentaltest hund ( MH) 

Wachtelhundsklubben Väst anordnade möjligheten att få hunden utvärderad genom mentaltest hund i enlighet med Barbro Börjenssons riktlinjer. Förra året utvärderades Clara och i år var det Caisas tur. Förutom Caisas matte följde även Paola och Tove med. 

Mentaltestet är ett inofficiellt test och kommer ursprungligen från brukshundsklubbens mentala tester och används idag bland annat för att utvärdera tjänstehundar både inom polis och assistans. Domarna skriver ett protokoll där varje egenskap värderas i en sexgradig skala. Domarnas uppgift är att observera hur hundens känslor och beteenden samverkar och därefter analysera orsaken till beteendet. Testbanan består av 10 olika retningssituationer som är planerade på ett sätt som ska skilja dem från vardagshändelser. Ni kan läsa mer om mentaltestet här

Mycket lärorik dag för både fyrbenta och tvåbenta!

Spårkurs

Både vorstehtiken Ally och wachteltiken Caisa går på spårkurs som arrangeras av Bohuslän-Dals taxklubb. Viltspår är en rolig aktivitet både för förare och hund och bidrar till en god kontakt och härligt samarbete. Här bygger vi grunden för att våra hundar ska bli duktiga spårhundar som vi kan förlita oss på vid eftersök. 

Helgkurs

Caisa har även varit iväg på en kurshelg arrangerad av Wachtelhundsklubben väst.  På schemat stod apportering, viltspår och lydnad. Både Caisa och matte Ingela var nöjda och glada efter helgens äventyr.

Axtorps vilthägn

Clara och Caisa har varit i Axtorps vilthägn, en bra möjlighet att utvärdera hur hunden agerar i kontakt med vildsvin. Att möta gris kan vara mentalt krävande för hundarna då de inte agerar som annat klövvilt som ofta springer iväg och skapar drev. Vildsvinen kan istället stanna kvar och göra utfall mot hunden i försvar, då gäller det att hunden är mogen, klok och stark för att snabbt kunna parera och ställa viltet. 

Ibland blir det inte som vi tänkt oss...

2023-03-24

Vi hoppades kunna välkomna en kull valpar förra veckan men behöver tyvärr meddela att det inte blev några valpar i denna parning. Vi ser fram emot en lågsäsong med andra äventyr. 

I väntans tider

2023-03-12

I väntan på Doris valpning har vi nu förberett i köket för valparna. För att kunna ha koll både på Doris och kommande valpar väljer vi att ha valparna så nära oss som möjligt - i köket. 

Här har vi ställt i ordning två valplådor i olika storlekar samt avgränsat köket så att valparna dels får lugn och ro men även mer utrymmer ju äldre de blir.

Vår erfarenhet är att detta även gynnar valparnas socialisering när de blir några veckor gamla då de kan springa runt i köket och upptäcka världen samtidigt som de lär sig att vardagsljud så som kastruller och dammsugare inte är något konstigt. 

Fotograf Ann-Marie Genne

Planerad kull


Vi har parat Sophiebergs Balder som vi kallar Oskar och Södra Gamlas Doris och hoppas kunna välkomna en ny kull med wachtelhundsvalpar under våren - Håll tummarna!

Mer om Oskar  och Doris kan ni läsa om under våra hundar

Utställning i Sätila

2023-03-01

Den 25 febrauri var Paola och familjens vorsteh- tik Ally i Sätila på utställning arrangerad av Västsvenska vorstehklubben. Dagens domare, Benny Blidh von Schedvin,  tilldelade Ally BIR valp med hederspris och sedemera BIS valp. 

En jaktsäsong går mot sitt slut

2023-02-06

Jaktsäsongen 2022/2023 har avslutats och bjöd på många fina jaktdagar för våra hundar. Vi har jagat dovhjort, kronhjort, vildsvin, älg och rådjur och är nöjda med höstens upplevelser.

I Sörmland träffade Pontus vorstehn Rim även kallad Fläck, 2 år, som efter några härliga dagar ihop flyttade hem till honom. Läs mer om Fläck här

Vår vorstehvalp Ally växer så det knakar, leker och busar för det mesta och kommer under våren börja på kursen Fyra lätta steg,  ihop med Paola. 


Vi har tyvärr tagit farväl av vår underbara Alma som under hösten fick somna in och springa vidare i de stora skogarna. 

Carl-Hermans Iris med förare Peter Svensson,
Strömbergets Charlie med förare Niclas Kvarnström,
Dagens domare Sven Sjöberg och Strömbergets Calle med förare Malin Magnusson. 
Fotograg Claes Semré
Strömbergets Calle med förare Malin Magnusson.  Calle dök ner i löpan!
Fotograg Claes Semré
Strömbergets Charlie med förare Niclas Kvarnström. Full fart!
Fotograg Claes Semré

Jaktprov

2022-09-19

September bjöd på två fina helger där fyra av Strömbergets C-kull genomförde jaktprov i unghundsklass i Wachtelhundsklubben väst regi. Caisa och Clara för först ut och jagade hare över Västgötaslätten, sökte ut bra i skogen och bedömdes vara skottfasta. I sin iver glömde Caisa att skalla ordentligt och Clara var en badkruka. Damerna kammade hem 79 respektive 80 poäng men kommer få göra nya försök nästa år. 

Helgen efter var det pojkarnas tur, Calle och Charlie närvarade med sina familjer och hälsade glatt på Paola  och Tove som var på plats för att stötta och följa hundarnas utveckling. Strömbergets Calle kammade hem 95 poäng ihop med sin förare Malin och Strömbergets Charlie och husse Niclas landade på 122 poäng. Tredje ekipaget var Carl-Hermans Iris med förare Peter som även de blev godkända med 102 poäng.

Roligt att träffa både familjer och hundar igen och se dem arbeta! Ett stort tack till domare och samtliga inblandade hartrampare. 

Bohusleden fortsätter

2022-09-19

Svea och Tove fortsätter vandra Bohusleden och har nu kommit hela vägen från Halland hem till Ljungskile. Dagsturen var en vandring på 2,5 mil över Bredfjället och bjöd på lövklädda stigar, mumsiga blåbär, sol och lunchdopp i en sjö!

Säsongen har startat!

2022-08-17

Äntligen är det säsongspremiär! I gryningen noterades några bockar på lite långt avstånd och till skymningen somnade en fin räv framför Paolas bössa.  Vi ser med glädje fram emot säsongens jakter med vänner och bekanta och våra gemensamma hundar.

Under september månad planerar vi att starta på unghundprov för Wachtelhundsklubben med både Clara och Caisa och hejjar ivrigt på Calle. 

Ally har funnit sin plats

2022-08-16

Nu har Ally bott hos oss i lite mer än en vecka. Hon har tagit våra hjärtan med storm men i övrigt tar hon livet med ett imponerande lugn. Flocken har tagit emot henne med ro, Doris leker fint med henne, Clara funderar fortsatt på hur man leker med en sådan liten och Oskar har fått en skugga. Hittar vi honom är Ally alltid i närheten. 

Fotograf Linda Anderssonhttps://www.lindaanderssonfoto.se 

Flocken växer

2022-08-06

Vi har fått förmånen att bli ägare till Ally, dotter till Knutstorps Penny och Trubadurens Muddy-Waters, uppfödare Marcus Nordöen.

Ally är en korthårig vorsteh och vi hoppas att hon ska trivas hos oss. I mitten på augusti får Ally flytta hem till oss och bli en del av gänget!

Oskar på båttur, spännande!

Sommarlov för hundarna

2022-07-26

Sommaren är här och det innebär härliga bad både för hund, husse och matte. Vi passar på att bada mycket med hundarna för att träna inför kommande unghundsprov i september där ett moment är vattenarbete. 

Clara och Caisa inväntar spänt sin tur på Apelsäter.

Aktiviteter på Apelsäter

2022-07-12

Västra wachtelhundsklubben anordnade en aktivitetshelg vid Apelsäter jakt och skytte 11-12 juni. Clara och Caisa var med och provade släpspår och apportering av hare och and. Läs mer på Wachtelhundsklubbens hemsida.

Calle och Emil

Vi gratulerar Calle!

2022-07-09

Vi gratulerar Strömbergets Calle till en fin bedömning, Excellent, vid  Wachtelhundsklubbens rasutställning i Flen den 15 maj.  Under sommaren har Calle och husse Emil tävlat i viltspår och kvalat in till att representera Wachtelhundsklubben för distriktsmästerskapet. Där ställdes dem emot Mälardalen/ Gotland och västsvenska Wachtelhundsklubben tog hem vinsten. Individuellt fick Calle och Emil sitt tredje förstapris och placerade sig på en delad tredjeplats. Calle var yngst bland sina konkurenter. 

Aktivitetshelg på Apelsäter 11-12 juni

2022-05-24

Svenska Wachtelhundsklubben Väst bjuder in till en aktivitetshelg på Apelsäter jakt och skytte. Fokus under helgen kommer vara spårträning, eftersök och apportering samt en go´ gemenskap. Strömbergets Clara och Caisa är anmälda till denna helg.

Apelsäter är en nyöppnad skyttebiograf och jaktbutik som ligger längst E6 mellan Tanumshede och Strömstad. Mer information och hur ni anmäler er till helgen hittar ni här


Ni kan även passa på att anmäla er till klubbens viltspårstävling den 18 juni i Hällevadsholm där det erbjuds möjlighet att starta både i anlagsklass och öppenklass. information  och anmälan till den dagen hittar ni här

En glad men lortig fröken efter en  tur i skogen!

Clara har genomfört mentaltest hund

2022-05-08


I början på maj månad deltog Clara i en så kallad mentalbeskrivning hund, utformad av  Barbro Börjesson gruppen. För arrangemanget stod Svenska Wachtelhundsklubben Väst.  Clara beskrevs som en öppen och tillgänglig hund. Något livlig men med god koncentration vid de olika momenten. 

Taxutställning vid Rangnerudssjön

2021-09-04

Bohuslän-Dals taxklubb bjöd in till årlig taxutställning vid Ragnerudssjön, Högsäter. Tove visade Svea i öppen klass  för domare Benny Blidh Von Schedvin vilket resulterade i Excellent samt Certifikat.  

Dagen bjöd på solsken och många trevliga samtal med klubbens medlemmar. Vi ser fram emot kommande utställningar. 

Utställning i Tånga Hed

2021-08-29

Under söndagen var vi på Wachtelhundsklubbens utställning i Tånga Hed, Vårgårda. Dagen bjöd på 7 ekipage i valpklassen 4-6 månader och dömdes av Hans Rosenberg. Strömbergets Calle, visad av matte Malin, vann utmärkelsen Bästa valp, samt erhöll Hederspris. I klassen för tikvaplar visades Clara av Tove och landade  på tredjeplats med ett Hederspris. På fjärde plats kom Caisa, visad av matte Ingela.  

Glada hundägare och trötta hundar lämnade utställningen efter en trevlig dag. 


Men som valp blir man också väldigt trött av att vara på utställning. Caisa sover sött. 


Svea har genomfört BPH

2021-07-25

Idag har Svea genomfört BPH, Beteende och personlighetsbeskrivning för hund inom SKKs regi. Torts värmen tog hon det coolt och klarade det galant! Leksaker och nya människor spanade hon in för att sedan söka av hela gräsmattan - Massor med nya dofter!

BPH är en beskrivning av hunden och alltså inget prov. Bedömningen syftar till att öka kunskapen kring hundars mentalitet och vänder sig såväl till uppfödare som till enskilda  hundägare. BPH stambokförs och redovisas i SKK avelsdata och används bland annat av rasklubbar för att utvärdera rasernas mentala egenskaper.

Vi kommer i framtiden även låta våra Wachtelhundar genomgå BPH.

Om du är nyfiken på BPH kan du läsa mer på SKKs hemsida

Sommarvärme

2021-07-03

Vilken sommar vi har fått! Solen skiner och människan njuter. Vi vill påminna om att vara rädda om både små och stora hundar i hettan. De har svårare att reglera värmen och kan behöva lite hjälp. Förutom att uppsöka någon härlig sjö så att våra Wachtelhundar kan bada och simma erbjuder vi kyldynor. Doris älskar även isbitar!


Tips i värmen

Hemflytt

2021-05-31

Sista helgen i maj flyttade sex av sju små valpar hem till sina nya familjer. Som uppfödare kändes det väldigt roligt och tryggt att lämna över valparna till de nya familjerna. Clara stannar kvar och blir en del av vår flock. Doris och Clara leker fint tillsammans och övriga i flocken har mottagit Clara väl. 

Vi önskar valparna och deras nya familjer en trevlig sommar men många roliga äventyr!

Fotografering

2021-05-25

Strax innan valparna lämnade oss för att åka hem till sina nya familjer var Ann- Marie Genne hos oss och fotograferade de små liven! Det var ingen lätt uppgift visade det sig, alla sju sprang omkring och lekte. Gott samarbete, tålmodig fotograf och många skratt senare resulterade i dessa bilder. 


Vildsvinsprägling

2021-05-22


Vår ambition är att föda upp duktiga jakthundar, som ett led i det arbetet låter vi våra valpar utforska och finna glädje i de viltarter som de senare i livet kommer att jaga.  Här fick kullen nosa på, bita i och leka med ett vildsvinsskinn. Alla sju var mycket intresserade och visade stor leklust! 

Lek och bus!

Valparna växer och upptäcker mer och mer av världen, allt ska undersökas! Härligt att vara ute och springa omkring och leka med varandra och taxen Svea som gärna agerar "nanny" och leker med valparna. 

Första dagen utomhus

2021-05-03

Nu är valparna fyra veckor och helgen spenderades delvis utomhus i det fina vädret. Lite spännande och lite läskigt i början men på det hela taget en rolig upplevelse för de små!

Låt oss presentera Strömbergets C-kull ! 

2021-04-25

Här har vi C-gänget! Tre veckor gamla och oj vad de växer! Ögonen är nu öppna och de börjar upptäcka världen. Doris är en tålmodig och duktig mamma. 


Nu är det mat igen!

Kull C

2021-04-14

Doris och Oskars valpar, födda 2021-04-02, blir Strömbergets C- kull.
Vi kommer inom kort att kontakta alla er som har anmält intresse av valp.

Vi har fått valpar

2021-04-03

I går kväll vid tiotiden valpade Doris. Doris skötte detta fint och idag har vi 7 pigga valpar och en stolt mor. 

Bilder och uppdatering kommer löpande, mamman behöver först lite ro.

Under tiden kan vi bjuda på ett foto från Bohusleden. Under jaktens lågsäsong kommer Svea att vandra Bohusleden ihop med Tove, från Lindome i söder till Strömstad i norr.
Oskar

Valpar väntas

2021-03-03

Efter ett ultraljud hos veterinären kan vi med glädje meddela att Doris är dräktig och vi hoppas att allt går bra inför nedkomst runt påsk. Doris

2021-02-04

Nu är vår Södra Gamlas Doris parad med Sophiebergs Balder (Oscar). Går allt som det ska så föds det en kull valpar i början av april. 


Ni är många som anmält ert intresse för en valp av denna kombination, som ni säkert förstår kommer vi att välja ut några av er när vi ser antal valpar och fördelning mellan hanar och tikar. Vi kommer då även att lämna besked till er som inte får möjlighet till valp från Strömbergets kennel denna gång. 


Nytt år, nya möjligheter! 

2021-01-10

Vi planerar valpar på vår Wachtelhundstik, Södra Gamlas Doris. Hon skall paras med Sophiebergs Balder, Oscar, som även han bor i vår familj sedan ca två år tillbaka.

Både Oskar och Doris är mycket kärvänliga och sociala hundar med ett gott driv i skogen vilket skapar goda förutsättningar för sociala jaktkamrater i vått och torrt!

Båda hundarna är utställda och har meriterats på jaktprov. Läs mer under "våra hundar".


Nu är vår Södra Gamlas Doris parad med Sophiebergs Balder (Oscar). Går allt som det ska så föds det en kull valpar i början av april. 


Ni är många som anmält ert intresse för en valp av denna kombination, som ni säkert förstår kommer vi att välja ut några av er när vi ser antal valpar och fördelning mellan hanar och tikar. Vi kommer då även att lämna besked till er som inte får möjlighet till valp från Strömbergets kennel denna gång. 


Vänner och familj engagerade i ett av höstens jaktprov. Här under moment "Trampa hare"